Exit

Arpa is in 1996 als software bedrijf gestart en heeft zich in 2006 gespecialiseerd in het trainen van klanten door het lean gedachtegoed van Toyota te vertalen naar de bouw in een trainingsconcept inclusief consultancy. De roots liggen in de bouwsector maar Arpa is nu ook actief in retail en zorg.

De medewerkers van Arpa werken voor grote en kleine opdrachtgevers en alles wat daar tussenin zit. Er werken mensen op locatie bij de klant, er worden trainingen gegeven op het trainingscentrum in Veldhoven en er werken medewerkers op de support afdeling.

Een centrale rol voor de back-office

Die laatste groep is erg belangrijk voor Arpa. Zij zorgen er namelijk voor dat de operatie blijft draaien en dat de administratie vlekkeloos verloopt. Met name met die groep heeft Arpa een transitie doorgemaakt die is gestart met de vraag: hoe transformeer je naar een organisatie zonder baas?

Hoe transformeer je naar een organisatie zonder baas?

Arend van Randen is partner en oprichter van Arpa. Hij vertelt in de video hieronder over de eerste en wel heel praktische aanleiding om verantwoordelijkheden en besluiten daar neer te leggen waar ze het beste kunnen liggen. En zo te zien is hij erg trots op het resultaat.

Het is hard werken om zelfsturend en zelflerend te zijn

Rob Smulders is één van de partners en werkt sinds 1999 bij Arpa. Hieronder maakt hij duidelijk dat er eigenlijk continu gewerkt wordt aan het zelf-sturen en zelf-leren van het team. Het vraagt het nodige van iedereen en zo te horen ook van Rob. Niet alleen het team leert, ook Rob is er -zo te zien- voortdurend alert op om scherp te blijven op wat er wel en niet gebeurt, op wat er wel en niet (meer) tegen elkaar gezegd wordt en hoe dat komt. In dat kader benadrukt hij de noodzaak van spelregels die er voor zorgen dat je de back-up krijgt van je collega’s en je team op het moment dat je een beslissing neemt die onverwachte consequenties heeft.

Rob sluit de video hieronder af met de twee weken per jaar waarin alle medewerkers van Arpa een week lang bezig met het verbeteren van processen en nadenken over nieuwe concepten en producten. Samen hard aan de slag om steeds een beetje beter te worden.

“Mijn mening is even belangrijk als die van jou”

Arend is in de video hieronder openhartig over één van zijn dilemma’s: medewerkers die om toestemming vragen ondanks alle ruimte die er is om zelf besluiten te nemen. Zo te zien zit ook Arend nog middenin een proces van ontdekken en leren.


Wil je meer weten over Arpa? Ga naar hun website (www.arpa.nl) of bekijk de korte video die gaat over de daily stand bij Arpa. Eén van de vele voorbeelden van het belang dat Arpa hecht aan continu leren en verbeteren.

Close
Go top