Exit

Personeelsverloop berekenen?

Als je het personeelsverloop over een bepaalde periode wilt berekenen, tel je het aantal medewerkers aan het begin van die periode en aan het einde van die periode bij elkaar op en die deel je door twee. De resultante is het gemiddelde aantal medewerkers in die periode. Vervolgens deel je het aantal vertrekkers in die periode door het gemiddeld aantal medewerkers.

Wil je het verloop percentage in jouw organisatie berekenen? Klik hier om naar de verloopcalculator te gaan.

Personeelsverloop per jaar / per kwartaal

Voor het verloop-percentage van een heel jaar tel je het aantal medewerkers dat het voorgaande jaar in dienst was. Als je het verloop percentage per kwartaal wilt berekenen, gebruik je telkens een periode van drie maanden.

Trends ontdekken

Als je dit doet voor bijvoorbeeld de afgelopen drie jaar, krijg je een prima beeld van de ontwikkeling van het personeelsverloop. Bereken ook het personeelsverloop in de afgelopen jaren per kwartaal. Dan zie je welke trends mogelijk bestaan! Niet zelden is het verloop telkens in dezelfde kwartalen hoger of lager.

Oorzaken ontdekken

Om ook echt te ontdekken wat de oorzaken van het personeelsverloop zijn, loont het de moeite om onderzoek te doen. Dat kan met een min of meer algemeen onderzoek maar meestal is het noodzakelijk om wat dieper te onderzoeken. Meestal zijn de werkelijke redenen voor ongewenst personeelsverloop onder medewerkers vele malen duidelijker dan voor het management. Dat vraagt dus om een gespecialiseerde aanpak van het probleem.

Een Exit Survey is ideaal om alleen de vertrekredenen van medewerkers bloot te leggen. Met een op maat gemaakt medewerkersonderzoek al dan niet gecombineerd met een cultuurscan kunnen we blootleggen wat niet zichtbaar is.

Lees ook: Wat is een normaal verloop percentage?

Of ontvang informatie over onze Exit Surveys

    Wil je alle velden invullen?    Advies nodig?

    Wil je van gedachten wisselen over de mogelijkheden om precies die inzichten te krijgen waardoor je ongewenst personeelsverloop kunt tegengaan? We adviseren je graag over wat in jouw geval het beste werkt.

    Close
    Go top