Exit

In managementboeken lijkt het veelal te gaan over de ideale werknemer die zich graag wil ontwikkelen en mooie realistische ideeen heeft over waar hij of zij naartoe wil groeien. Maar niet alle medewerkers zijn hetzelfde en niet alle werknemers hebben die ambitie om even sterk verder te groeien. Grofweg zijn werknemers in te delen in een matrix met 2 assen; medewerkers met een hoge of lage potentie en een hoge of lage ambitie.

  • Hoge potentie en hoge ambitie: Deze medewerkers kunnen en willen zichzelf graag ontwikkelen. Het gevolg van deze hoge ontwikkelingsdrang kan zijn dat deze werknemer ook sneller vertrekt naar een andere afdeling of zelfs naar een andere werkgever. Maar bedenk dat wanneer je deze medewerker niet de kans geeft zichzelf te ontwikkelen, deze waarschijnlijk al eerder vertrokken zou zijn.
  • Hoge ambitie en lage potentie: Medewerkers met een hoge ambitie en een lage potentie willen zichzelf graag ontwikkelen, maar ambieren iets dat te hoog voor hen gegrepen is. Je kan er voor kiezen om deze medewerker een kans te geven en te laten zien dat je deze hoge ambitie waardeert. Aan de hand van gesprekken, door middel van 360 graden feedback of een assessment door een onafhankelijk bureau, kun je er samen met de medewerker achter komen of de ambities realistisch zijn of niet. Afhankelijk van de resultaten zullen ontwikkeldoelen bijgesteld moeten worden.
  • Hoge potentie en lage ambitie: Deze medewerkers kunnen wel, maar willen niet. Hier zitten vaak medewerkers met verborgen talenten. Deze medewerkers werken lang op een plek en dit bevalt ze prima. Raadzaam is om ook met deze medewerker ontwikkelgesprekken te voeren en de reden te achterhalen van deze lage ambitie.
  • Lage ambitie en lage potentie: Medewerkers met een lage ambitie en een lage potentie willen én kunnen niet ontwikkelen. Zij ambieren geen nieuwe taken of een andere functie, bijvoorbeeld omdat ze al aan de top van hun functioneren zitten. Als deze medewerker voldoet aan de functie eisen is er in principe geen vuiltje aan de lucht. Is dit niet het geval, dan mag je als leidinggevende eisen dat deze medewerker hier verandering in aanbrengt.

Als leidinggevende is het belangrijk om rekening te houden met deze verschillende werknemers. Het heeft namelijk weinig zin om druk uit te oefenen of iemand die echt niet wil. Dit roept vaak nog meer weerstand op en deze tijd kun je beter steken in je high potentials. Je zult merken dat je hier zelf ook meer positieve energie van zult krijgen!

Close
Go top