Exit

Uit onderzoek (Hewitt Associates, 2009) blijkt dat bedrijven met een gemêleerd MT beter functioneren. Zij laten meer diversiteit in gedrag zien, waardoor de managers op betere ideeën komen, sneller problemen op kunnen lossen en efficiënter kunnen werken. Door de diversiteit in te zetten als middel waardoor mensen elkaar kunnen aanvullen, biedt dit grote voordelen.

Zo sluiten bedrijven met een grote diversiteit onder werknemers beter aan bij de diversiteit van hun klantenbestand. Hierdoor zijn zij beter in staat te anticiperen op de behoeften van hun klanten. Dat het echter niet altijd even gemakkelijk is om uiteenlopende medewerkers goed samen te laten werken, wordt hier niet betwist.

Uiteraard is het mogelijk dat werknemers zó sterk van elkaar verschillen dat zij alleen het werk met elkaar gemeen hebben. Dit kan leiden tot spanningen op de werkvloer. Uit onderzoek (Chryssochoou, 2004) blijkt dat het hierbij niet zinvol is om op zoek te gaan naar één identiteit om alle medewerkers aan te meten. Managers kunnen er wel voor zorgen dat alle neuzen één kant op staan met behoud van de eigen identiteit. Dit kan door een zogeheten bovengeordende identiteit te zoeken. Binnen deze groepsidentiteit wordt de nadruk gelegd op de overeenkomsten tussen mensen en niet op de verschillen. Hierdoor verdwijnen de verschillen even naar de achtergrond en maken ruimte het nastreven van de gemeenschappelijke doelen.

Wat vind jij? Vertel hieronder hoe jij er over denkt.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Go top