Exit

Een tijdje terug plaatsten wij het filmpje ‘The future of management’ van Gary Hamel. Hierin vertelt Hamel dat bijna alle managementtools die nu gebruikt worden, in de jaren 20 zijn ‘uitgevonden’ en ooit zijn bedacht door mensen die geboren zijn in het midden van de jaren 1800!

Innovatie van management

Hamel houdt een pleidooi voor de hoognodige innovatie van management in organisaties. De oude traditionele (topdown) structuren en principes passen niet in een steeds sneller veranderende samenleving. Organisaties moeten steeds flexibeler, innovatiever en creatiever worden om mee te kunnen. Het is daarom hoog tijd om de oude structuren over boord te gooien en na te denken over nieuwe vormen van organiseren.

De medewerker van de toekomst

Bij deze nieuwe vormen van organiseren horen ook andere competenties van medewerkers. De medewerker van de toekomst kan kritisch denken, keuzes maken, verantwoordelijkheid nemen, snel schakelen, goed samenwerken en weet wat zijn krachten en valkuilen zijn. De meest succesvolle organisaties op dit moment zijn de organisaties die medewerkers actief uitdagen om deze competenties in te zetten en verder te ontwikkelen. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk SEMCO van Ricardo Semler.

Innovatie van het onderwijs?

Vervolgens rijzen de volgende vragen: Leren kinderen op school wat nodig is om goed te kunnen functioneren in deze veranderende maatschappij? Wordt er voldoende aan gedaan om toekomstige medewerkers klaar te stomen voor hun toekomst? Worden leerlingen in het huidige onderwijssysteem uitgedaagd om zelf na te denken of moeten zij vooral doen wat er van hen verwacht wordt? Wordt de intrinsieke motivatie geprikkeld? Wordt er aanspraak gedaan op hun creativiteit? Krijgen leerlingen verantwoordelijkheid en vertrouwen om zelf keuzes te maken?

Kortom: Zou het onderwijs ook toe zijn aan een grondige innovatie waarbij het ontwikkelen van competenties die nodig zijn in de huidige samenleving en die passen bij de toekomst van werk centraal komen te staan?

Bekijk voor een inspirerend voorbeeld van een school die dit al vol overtuiging doet de videointerviews met de oprichters en leerlingen van ‘ De Vrije Ruimte’ op http://www.mooiebedrijven.nl/de-vrije-ruimte/ 

1 reactie

 1. Comment by Smallie

  Smallie Reageer 2 oktober 2014 at 19:07

  Hoi Marloes!
  Wat een inspirerend artikel! Als werknemer uit het productieproces hoop je dat deze toekomst niet te lang op zich laat wachten.
  Ik begreep dat Semler ook het stuk onderschreef over het proces van groei en opleiding. Hij heeft een school opgericht die op een andere wijze onderwijs aanbiedt.
  Ik begrijp dat de Deen Lars Kolind- boek geschreven met titel Unboss- ook al tijden dezelfde ideeen uitdraagt als Semler. Hij zegt dat we door de traditionele bedrijfsvoering zoveel verspillen (!?).
  Vrindelijke groet, Eric

Wat vind jij? Vertel hieronder hoe jij er over denkt.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Go top